2.1 SUOMALAISEN YHTEISKUNNAN KEHITYS - Autonominen Suomi

Suomessa tapahtui paljon asioita 1800-luvulla. Silloin Suomesta tuli osa Venäjää, mutta samalla suomalaiset alkoivat myös herätä vaatimaan omia oikeuksia. 


Tehtävä 1. Järjestä tapahtumat aikajärjestykseen. Aloita vanhimmasta. Käytä apuna kirjaa (sivut 28-29).

Suomessa ollaan hyvin ylpeitä siitä, että meillä naiset saivat äänioikeuden jo vuonna 1906. Heti ensimmäisissä vaaleissa 19 naista valittiin kansanedustajiksi - he olivat ensimmäiset naiskansanedustajat maailmassa. 

Tehtävä 2.  Voit vastata kirjoittamalla sivun kommenttikenttään. Selvitä, milloin sinun kotimaassasi tapahtuivat seuraavat asiat: 
  1. Naiset saivat äänestää? 
  2. Naiset saivat asettua ehdolle vaaleissa? 
  3. Ensimmäiset naiset valittiin eduskuntaan tai parlamenttiin?

Yksi kuuluisa suomalainen taulu 1800-luvulta on tässä alla. Sen maalasi taidemaalari Eetu Isto. Taulun nimi on Hyökkäys. Kuvassa on Suomi-neito, joka pitää sylissään Suomen lakikirjaa. Venäjän kaksipäinen kotka repii siitä sivuja irti. Taulu kuvaa, kuinka Venäjä yritti alistaa Suomea ja suomalaisia





Suomi on itsenäinen valtio, mutta näin ei ole aina ollut. Aikaisemmin Suomi on ollut osa sekä Ruotsia että Venäjää. Miten Suomesta tuli itsenäinen valtio vuonna 1917?  Voit katsoa alapuolelta lyhyen videon  Suomen matkasta itsenäisyyteen (2 minuuttia). (Yle oppiminen ja Vetamix 2016)




Elämää 1800-luvulla: Torpparin arki 

Lue teksti sivuilta 34 -35. Sen jälkeen vastaa kysymyksiin:


Suuret nälkävuodet 1860-luvulla


Riittikö ruoka pitkäksi talveksi? Suomessa sää vaikutti ihmisten elämään hyvin paljon. Joka vuosi jännitettiin, millainen sää on. Pitkä talvi, kylmä kevät, sateinen kesä ja aikainen syksy tarkoittivat, ettei ruokaa ehkä ollutkaan seuraavaksi talveksi.  150 vuotta sitten paljon ihmisiä kuoli nälkään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti