3.5 MINÄ JA YHTEISKUNTA - Maahanmuutto Suomessa



Perinteiset vähemmistöt saavat rinnalleen uusia vähemmistöjä, kun maahanmuutto Suomeen lisääntyy.  Suomi kansainvälistyy monesta syystä: ihmisiä muuttaa Suomeen työn, opiskelun, perheen tai uuden ja paremman elämän toivossa. 

Eu:n ja Pohjoismaiden kansalaisille maahanmuutto on helppoa. 


KATSO: Maahanmuuttajat kertoavat "Tulin Suomeen" - kirjassa itsestään.


Suomeen tulee myös ihmisiä, jotka syystä tai toisesta joutuvat jättää kotimaansa.  Näin kävi esimerkiksi vuonna 2015, kun Eurooppaan tuli satojatuhansia turvapaikanhakijoita. Heistä yli 30 000 tuli Suomeen. Monet heistä olivat kotoisin Afganistanista, Iranista, Irakista sekä Syyriasta. Yhteistä näille maille on vuosia jatkuneet sota ja levottomuudet.  Näitä ihmisiä sanotaan turvapaikanhakijoista. Turvapaikanhakija tulee Suomeen ja ilmoittaa, ettei hän uskalla asua kotimaassaan. 

Jos turvapaikkahakijan hakemus todetaan oikeaksi, hänet katsotaan pakolaiseksi ja hän saa oleskeluluvan Suomeen. Jos hän ei saa oleskelulupaa, joutuu hän lähtemään Suomesta.

Kiintiöpakolainen on ihminen, joita Suomi on luvannut ottaa maahan joka vuosi. He ovat pakolaisia, jotka asuvat pakolaisleireillä tai kaupungissa ilman mahdollisuutta palata kotimaahansa. 

Migri: Suomen kiintiöpakolaisten kansalaisuudet 2003-2017

Kiintiöpakolaisille varatut paikat vuonna 2019.


Lähde: Sisäministeriö
Lue: Kiintiöpakolaiset vuonna 2019


Ekstra: Mitä tapahtuisi, jos kaikki sodat yhtäkkiä loppuisivat? 

Kysymys ja vastaus on julkaistu Helsingin Sanomissa 21.9.2018 kansainvälisenä rauhan päivänä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti