6.6 KOULUTUS JA TYÖELÄMÄ - Työntekijöiden edunvalvonta


Monella alalla on omat ammattiliitot.  Suurin osa, noin 70 %  suomalaisista palkansaajista kuuluu ammattiliittoon. Usein puheessa käytetään lyhyesti sanaa "liitto".  Tavallisia ilmaisuja ovat liittyä liittoon  ja kuulua liittoon. Liittyä liittoon tapahtuu silloin, kun työntekijästä tulee ammattiliiton jäsen. Kuulua liittoon tarkoittaa, että on jo ammattiliiton jäsen.

Yleisin syy liittyä liittoon on se, että jos ihminen jää työttömäksi, hän saa ansiosidonnaista päivärahaa. Tämä tarkoittaa, että työttömyysajalta maksetaan parempaa päivärahaa. Jos ei kuulu ammattiliittoon, saa Kelan maksaman päivärahan. 

Voit laskea oman ansiosidonnaisen päivärahan esimerkiksi  täältä Päivärahalaskuri.


Ammattiliitto neuvottelee työnantajan edustajan kanssa työehtosopimuksista. Työehtosopimus tarkoittaa alan sopimusta, ei yhden työtekijän henkilökohtaista sopimusta.  Työehtosopimuksesta käytetään usein lyhennettä TES. Maahanmuuttajalle pitää maksaa samaa palkkaa kuin suomalaisillekin. 

Lakko tarkoittaa, että jotakin asiaa ei tehdä. Arkipäivässä voit kuulla esim. tupakkalakko tai karkkilakko. Tupakkalakko tarkoittaa, ettei silloin tupakoi. Karkkilakko taas sitä, ettei syö karkkia. Työelämässä lakko tarkoittaa, että silloin työntekijät eivät mene töihin.  

Lakkoon ei voi mennä milloin vain. Jos alan TES ei ole voimassa, niin ammattiliitto voi julistaa työtaistelun eli lakon.  Muuten kyseessä on laiton lakko. 


Tehtävä: Katso video ja vastaa siinä oleviin kysymyksiin.