3.2 MINÄ JA YHTEISKUNTA - Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet


Laki ja sääntö - mikä on niiden ero?  

Laki on asia, jota kaikkien ihmisten täytyy noudattaa. Jos lakia rikkoo, siitä seuraa rangaistus. Suomessa se tarkoittaa sakkoja tai vankeusrangaistusta. 

Sääntö on asia, jota ihmiset yleensä noudattavat. Sääntö voi olla myös tapa tehdä asioita. Jos sääntöä rikkoo, siitä ei tule rangaistusta, mutta toiset ihmiset voivat katsoa ja sanoa, että asiaa ei tehty oikein. 

Säännöt ovat usein myös ihmisten normaali tapa toimia. Maahanmuuttaja ihmettelee, kun suomalaiset tekevät jotain eri tavalla kuin mitä hänen kotimaassaan. Hyvä esimerkki on ramadan, joka on muslimien pyhä kuukausi. Kun ramadan alkaa, yhteiskunta alkaa elää "ramadanaikaa tai ramadankelloa", koska ramadan koskettaa kaikkia ihmisiä. Suomessa ramadania ei ole, ja normaali aikataulu jatkuu. 

Säännöt voivat olla myös käytöstapoja eli miten ihmiset puhuvat ja käyttäytyvät toisiaan kohtaan. Ne voivat olla hyvin erilaisia verrattuna kotimaasi tapaan. Kyse ei ole siitä, että jompikumpi tapa olisi väärä. Suomalaisen kulttuurin tuntemusta voit testata alla olevassa tehtävässä.

Tehtävä 1. Miten hyvin tunnet suomalaisia käyttäytymissääntöjä?

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet

Maahanmuuttajalla ja suomalaisella on melkein samat oikeudet ja velvollisuudet. Ainoat erot ovat äänestysoikeudessa ja armeijan suorittamisessa. Mutta niistä kerrotaan lisää myöhemmin.

Tehtävä 2. Lue määritelmä. Onko kyse oikeudesta vai velvollisuudesta?

Lue: Suomen kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet

Katso: Mitä tarkoittaa jokamiehen oikeudet?

Katso: Tarinoita metsistä (Yle Areena)
Katso: Tarinoita järvistä (Yle Areena)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti