8.4 VAIKUTTAMINEN JA PÄÄTÖKSENTEKO - Kuntien (ja maakuntien) hallinto

Kuntien tehtävänä on tuottaa eli järjestää sen asukkaille tiettyjä julkisia palveluita. Näitä ovat esimerkiksi päivähoito ja perusopetus.

Muistatko, kun luvussa 8.2 (Viidet vaalit) luit äänestämisestä. Silloin luit, että voit äänestää kuntavaaleissa, jos olet asunut Suomessa  yli kaksi vuotta.  Seuraavat kuntavaalit ovat 2021, jolloin ehkä sinä voit äänestää ja vaikuttaa oman asuinkuntasi asioiden päättämiseen. Kuntavaaleissa valitaan kunnanvaltuusto, joka päättää kunnan tärkeistä asioista. Kaupungeissa kunnanvaltuustosta käytetään nimeä kaupunginvaltuusto.  Usein puhutaan lyhyesti vain valtuustosta. Molemmilla on samat tehtävät.  Henkilöstä, joka on valittu valtuustoon käytetään sanaa valtuutettu.

Valtuusto valitaan joka neljäs vuosi. Kunnanvaltuuston tehtäviä on päättää kunnan rahankäytöstä. Esimerkiksi rakennetaanko tai korjataanko kouluja, mitä harrastuksia tuetaan, kuinka paljon rahaa käytetään nuoriin, perheisiin ja vanhuksiin. Kunnanvaltuusto päättää myös maahanmuuttajatoiminnasta, joten olisi tärkeää saada sinne myös maahanmuuttajataustaisia ihmisiä. Jos saat äänestää kuntavaaleissa, voit myös asettua ehdokkaaksi.

Tehtävä: käy katsomassa oman asuinkuntasi valtuuston sivuja.
1. Onko asuinkunnassasi kaupunginvaltuusto vai kunnanvaltuusto?  Kuinka monta valtuutettua siellä on?
2. Mitkä puolueita kuntasi valtuustossa on?
3. Onko kunnassasi yhtään maahanmuuttajataustaista valtuutettua?  Jos ei, niin mitä ajattelet olevan syynä?
4. Oletko sinä kiinnostunut politiikasta? Voisitko sinä mennä ehdokkaaksi?

Valtuusto valitsee jäseniä erilaisiin tehtäviin  esimerkikisi kunnan- tai kaupunginhallitukseen ja lautakuntiin
Lautakunnat ovat erilaisia työryhmiä, jotka ovat erikoistuneet johonkin asiaan. Esimerkiksi sivistyslautakunta vastaa opetukseen ja kouluihin kohdistuvista asioista. 

Tehtävä: Käy tutkimassa, mitä lautakuntia asuinkunnassasi on? Mitkä niistä ovat sellaisia, joista sinä olet kiinnostunut?

Kaupungilla ja kunnalla on johtaja.  Häntä ei valita vaaleilla vain kunnanvaltuusto valitsee johtajan määräaikaiseen virkaan eli työhön. Virka tarkoittaa julkisen puolen työtä eli työntekijä on joko kunnan, kaupungin tai valtion palveluksessa. 

Tehtävä: Kuka on asuinkuntasi johtaja?

Kirjassa kerrotaan myös maakuntauudistuksesta.  Sen piti tulla voimaan 2020, mutta uudistus ei tule voimaan silloin. Milloin se sitten tulee tai tuleeko se? Sitä ei tiedä nyt kukaan. Politiikka voi siis olla myös hyvin ihmeellistä. 


Tehtävä: Tiedätkö missä asuinkuntasi valtuusto sijaitsee ja millainen se on? Käy katsomassa sitä.

Turun kaupunginvaltuusto