8.1 VAIKUTTAMINEN JA PÄÄTÖKSENTEKO - Kansalaisen vaikuttamismahdollisuudet

Sanan- ja mielipiteenvapaudella voi vaikuttaa 

Suomessa jokainen saa muodostaa oman mielipiteensä ja ilmaista sen täysin vapaasti. Jokaisella on lain mukaan sananvapaus. Sananvapaudella tarkoitetaan oikeutta ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään sitä ennakolta estämättä. 
Sananvapautta ei saa käyttää väärin. Rikoslaissa on kielletty esimerkiksi toisen kunnian loukkaaminen ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan. 


Omalla toiminnallaan vaikuttaminen 

Voit vaikuttaa esimerkiksi osallistumalla erilaisiin järjestöihin, jotka ajavat sinulle tärkeitä asioita. Tällaisia voisi olla esimerkiksi lasten- ja nuorten asioita edistävät järjestöt, luonnonsuojelujärjestöt, ihmisoikeusjärjestöt jne. Jokainen voi valita mihin järjestöön haluaa kuulua, vai haluuako kuulua mihinkään.

Boikotoida 

Yksi mahdollisuus vaikuttaa on olla ostamatta sellaisten yritysten tuotteita, jotka toimivat sinun arvojen vastaisesti. Esimerkiksi voit päättää, ettet osta jonkin yrityksen tuotteita, jos he käyttävät lapsityövoimaa tai jotain muuta mielestäsi huonoa asiaa. 

Politiikka

Jokainen voi liittyä poliittiseen puolueeseen oman mielipiteensä mukaisesti. Puolueet asettavat omia ehdokkaita vaaleihin. Nyt keväällä 2019 on eduskuntat huhtikuussa  ja europarlamenttivaalit toukokuussa. Näissä vaaleissa pitää ehdokkaan olla Suomen kansalainen ja vaaleissa saavat äänestää vain suomalaiset. Vaikka nyt et vielä saisikaan äänestää, niin ehkä sinulla jo seuraavissa vaaleissa on äänioikeus. 

Ekstra: Lue Maailmanlaajuinen Reilu kauppa ja vastaa kysymyksiin.


Kenialaisen Reilun kaupan kukkatilan työntekijät ovat hankkineet heille maksetuilla
 Reilun kaupan lisillä paikallisen koulun pihalle kaivon, josta oppilaat voivat käydä
koulupäivän aikana juomassa puhdasta vettä.
Reilu kauppa eli Fairtrade    
                       
Fairtrade International on järjestö, joka toimii maailmanlaajuisesti. Se on sertifiointijärjestelmä tuotteille, joita viljellään ja valmistetaan kehittyvissä maissa. Tärkeätä on, että viljelijät saavat työstään korvauksen, joka riittää elämiseen. Fairtrade on siis yksi tapa vähentää globaalia köyhyyttä.

Suomessa Fairtrade tunnetaan merkistä Reilu kauppa.
Reilun kaupan tuottajia on ympäri maailman: Aasiassa, Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Karabian alueella. 
Suurin ja tunnetuin Reilun kaupan tuota on kahvi. Kahvin myyntihinnasta tuottaja saa noin 30 %. Valtaosa Suomessa myytävistä banaaneista tulee Perusta. Banaanin loppuhinnasta noin 22 % menee banaaninviljelijöille. 

Taloudelliset hyödyt: Viljelijöille maksetaan tuotteista takuuhinta ja sen päälle Reilun kaupan lisä. Reilun kaupan lisä voidaan käyttää esimerkiksi tuotannon tehostamiseen eli uusiin työkaluihin ja varaston rakentamiseen. Sillä voidaan rahoittaa koko yhteisöä hyödyttävän terveysaseman tai koulun rakentamista. Viljelijät saavat koulutusta, josta on heille hyötyä sekä viljelyssä että kaupankäynnissä.

Sosiaaliset hyödyt: Pienviljelijäyhteisön päätöksenteko tulee olla demokraattista ja läpinäkyvää. Suurtiloilla työskentelevillä tulee olla turvalliset työolot.

Ympäristöhyödyt: Reilu kauppa asettaa viljelylle myös tiukat ympäristökriteerit. Haitallisia torjunta-aineita ei saa käyttää ja kemikaalien käytölle on tarkat säännöt.Ihmisoikeushyödyt: Pakkotyö ja lapsityövoima ovat Reilussa kaupassa kiellettyjä.  (Lähde www.reilukauppa.fi/

Tehtävät

Mitkä ovat synonyymejä?  Linkki tehtävään Reilu Kauppa

Mieti: 
1. Mitä Reilun kaupan tuotteita tiedät kahvin lisäksi?
2. Mistä maista Reilun kaupan tuotteita tulee Suomeen?3. Ostatko itse  Reilun kaupan tuotteita? Miksi?
4. Miten viljelijä/tuottaja hyötyy Reilusta kaupasta?        Mainitse kaksi mielestäsi tärkeintä asiaa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti