Perinteisesti Suomessa on ajateltu olevan yksi enemmistö eli suomenkieliset suomalaiset. Tämä enemmistö on selvästi suurin. Perinteisen ajattelutavan mukaan meillä on laskettu olevan kolme vähemmistöä: suomenruotsalaiset, saamelaiset sekä romanit.
Vähemmistöillä on kaikilla vähän erilainen asema Suomessa. Lue kirjasta sivut 86- ja 87 ja tee tehtävä 1.
Tehtävä 1. Vie oikea kuvaus oikean vähemmistön alle.
Ruotsalaisuuden päivää vietetään joka vuosi 6.11. Katso alla olevasta videosta miksi.
Katso: Saamelaisten kansallispäivä 6.2.
Vähemmistöt lisääntyvät koko ajan
Suomen väestö muuttuu nyt nopeammin kuin koskaan ennen. Maahanmuutto Suomeen on lisääntynyt. Suomesta on tulossa monikulttuurisempi ja monikielisempi maa koko ajan. Samalla Suomeen on muodostunut monia uusia vähemmistöjä.Suomessa on paljon vähemmistöjä. Vähemmistöjä voidaan jakaa kielen ja kulttuurin perusteella, mutta myös uskonnon, seksuaalisuuden ja etnisyyden mukaan. Vähemmistöillä on Suomen laissa erikseen mainittu asema. Heillä on myös tasa-arvoiset oikeudet kaikkien muiden suomalaisten kanssa. Vähemmistöön kuuluvien ihmisten syrjiminen on ehdottomasti väärin ja joissan tapauksissa jopa rangaistavaa.
Ennuste tulevaisuudesta
Maahanmuuton kasvaessa perinteiset vähemmistöt voivat jäädä pienemmiksi. Näin on ennustettu käyvän esimerkiksi suomenruotsalaisille. On laskettu, että venäjää äidinkielenä puhuvien määrä ohittaisi ruotsia äidinkielenään puhuvien määrän joskus 2050 -luvulla (Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-6638771). Tämä on kuitenkin epävarmaa, sillä ei tiedetä miten maahanmuutto Suomeen jatkuu. Varmaa on vain se, että Suomeen muodostuu koko ajan enemmän uusia vähemmistöjä.Lue: Vantaalla lähes joka kolmas on vieraskielinen vuonna 2030
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti