8.7 VAIKUTTAMINEN JA PÄÄTÖKSENTEKO - Suomi ja EU


Suomi liittyi Euroopan unioniin eli EU:hun 1995. Yhteisen valuutan eli euron Suomi otti käyttöön vuonna 2001.

Aluperin EU:ta oli perustamassa kuusi maata - tosin nyt Iso-Britannia on eroamassa siitä.

EU:ssa ihmiset, palvelut, tavarat ja pääoma saavat liikkua vapaasti. Esimerkiksi EU:n kansalainen vai muuttaa työnperässä toiseen EU-maahan.

EU:n tavoite olisi, että lait olisivat mahdollisimman paljon samanlaiset joka jäsenmaassa.  EU ohjaa maita antamalla direktiivejä, jotka ovat suosituksia lakeja varten. EU:n antama asetus taas velvoittaa kaikkia jäsenmaita.

Nyt toukokuussa 2019 on EU-vaalit. Niissä valitaan jäsenet EU-parlamenttiin.  Sinne valituista henkilöistä käytetään nimitystä europarlamentaarikko eli MEP. Yhteensä parlamentissa on 751 MEP:iä.  Ennen Iso-Britannian eroa Suomella on ollut 13 MEP:iä - ja jos Brexit tapahtuu, Suomi saa yhden lisäpaikan. 




EKSTRA: Lue mitä Vivi kertoo Lontoon tapahtumista ja selvitä, mitä alleviivatut kohdat tarkoittavat.


Suomalainen Vivi, 37, mukana Lontoon historian suurimmassa mielenosoituksessa – tältä näytti, kun miljoona protestoijaa marssi: ”Ihmiset pitävät tilannetta naurettavana”.

Lauantaina nähtiin yksi vuosikymmenien suurimmista mielenosoituksista – tiettävästi se oli Lontoon historian suurin.  Paikallisten arvioiden mukaan noin miljoona ihmistä marssi Lontoon kaduilla vastustaakseen Britannian eroa EU:sta.

Yksi miljoonasta oli suomalainen Vivi Wallenius, 37, joka on asunut Lontoon keskustan alueella kohta kaksi vuotta.  Suomalainen Vivi aikoo katsoa rauhassa tilanteen loppuun asti ennen kuin tekee päätöksiä tulevaisuutensa suhteen.
Vaikka väkeä riitti, tunnelma ei käynyt missään vaiheessa ahdistavaksi.
– Oli tiivis tunnelma, Vivi naurahtaa ensin.
– Ei siellä kovin nopeasti päässyt liikkumaan. Tunnelma ei ollut fanaattinen tai ahdistava, vaan enemmänkin sellainen, että ihmiset haluavat ottaa asian omiin käsiinsä. He tulevat paikalle ja haluavat sanoa sanottavansa.

Marssi lähti liikkeelle Hyde Parkista ja päättyi Westminsterin palatsin eteen.

 Vivi ei ollut mukana marssimassa alusta lähtien, vaan saapui Big Benin eteen kuuntelemaan puheita ja aistimaan tunnelmaa.
Hänen mukaansa ilmapiiri oli rauhallinen, eikä mitään asiattomia huutoja kuulunut.
Vivi saapui Big Benin juurelle seuraamaan brexit-mielenosoitusta.
– Enemmänkin kiinnitin huomiota kyltteihin. Kaikesta aisti, että ihmiset pitävät tätä tilannetta naurettavana.
– Nyt, kun ihmisillä on tietoa enemmän, niin yhä enemmän on juttua siitä, että pitäisi jäädä EU:hun. Siellä hurrattiin innoissaan puhujille, eikä tullut oloa, että nyt revitään kaikki alas, Vivi kuvailee. 

Tehtävä: Mitä tarkoittaa?